Verder vanaf Vang Vien
Door: Monique
Blijf op de hoogte en volg Monique en hans
13 Januari 2007 | Laos, Vientiane
Woensdag gaan we verder naar het noorden, naar het stadje Luang Prabang ongeveer 4 uur bussen. Ik dacht we hebben riante ruimte in de minivan er is plaats voor 9 personen en er zaten maar 6 personen in. Maar als snel kwamen er acht laotianen bij. Zij passen met zijn achten op vier stoelen, toch knap. We stoppen onderweg om even te eten. Ik koop een stokbroodje, maar als snel staan er acht schattige, vieze, amper geklede kindertjes om mijn heen. Zij kijken letterlijk het stokbrood uit mijn mond, dus ik koop er nog maar een. Hoe kan je iets eten als zij je zo hongerig aankijken.
Als we verder gaan beginnen de drie laotiaanse kinderenn achter in de bus alles onder te kotsen, bweeehhhhh... ik zit er gelukkig niet naast...
Luang Prabang is een lief stadje (world heritage unesco) met prachtige koloniaalse gebouwen en oude tempels. Het is alleen veel en veel drukker dan vier jaar geleden.
De volgende dag gaan we verder met de bus naar een heel klein dorpje ongeveer drie verderop. De bus wordt volledig volgepropt. Na een tijdje hebben we een plasstop. Sommige vrouwen gaan langs de kant vd weg zitten (he?)(later snap ik waarom) maar ik ga netjes de struiken in. Teruggekomen voel ik iets over mijn benen kruipen, ik trek mijn broek omhoog en zie beestjes kruipen. Oh dat zijn bloedzuigers zegt Robbert. Ahhhhhhhhh!!!!! Haal ze eraf, ik probeer ze eraf te slaan, wat moeilijk gaat en dan blijven ze aan je vingers zitten. De hele weg verder voel ik ze nog in mijn sokken kruipen, brrrr
Om een uur of half 2 komen we in het dorpje Nong Kiaw aan. De omgeving is fantastisch. Het ligt aan een brede rivier en er zijn hoge bergen.Er zijn een paar guesthouse, bamboohutjes (=veel enge beesten snachts)met uitzicht op de rivier dat is echt prachtig.Overdag is het heerlijk zonnig weer maar savonds is het koud en mistig.
De volgende dag wandelen we naar een grot.Helaas gaan Robbert en Lotte niet mee. Robbert is vreselijk door zijn rug gegaan en kan niet mee lopen. Wat erg.
Ik ga de grot niet in, mij te gevaarlijk zo zonder gids Tom neemt wel een kijkje.
Ik ga met wat laotiaanse kinderen voetballen en dat is heel erg leuk. Iedere keer valt de bal in de rivier en dan springt zo een jochie als een kikker erachter aan.
We lopen daarna verder langs een heel klein dorpje, alle kinderen en mensen roepen sawadee (goedendag) naar ons. Echt superleuk. Daarna zien we bij een klein winkeltje een vrucht liggen een soort grapefruit maar dan 3x zo groot. Het vrouwtje begint meteen de vrucht te pellen en geeft ons een groot stuk. Ze wil er niets voor hebben.
Onderweg zien we veel vrouwen en kinderen zichzelf en hun kleren wassen in de rivier. Een hele sociale bezigheid hier. Ze hangen hun kleren te drogen langs de kant van de weg. Eenmaal per uur zoeft er een auto langs en zijn alle kleren weer bruin.
Het plan was om met Lotte en robbert verder naar het noorden te gaan, maar aangezien robbert zich niet meer kan bewegen wijzigt alles. Lotte en Robbert blijven helaas nog een paar dagen in het kleine plaatsje in de hoop dat het straks beter met hem gaat. Het vervelende is dat er hier geen dokter te bekennen is afgezien misschien van de plaatselijke medicijnman, maar die wil je liever vermijden.
Ik ga met sander (een bijna buurman, woont in krommenie) de volgende dag (zaterdag) terug met de boot naar luang prabang. Iedereen is heel vaag over hoe laat de boot nou gaat. Dan zegt iemand 9 uur smorgens, dus ik sta klaar bij de bij de rivier om kwart over 8. Niemand te bekennen. Na een uur blijkt dat we pas gaan als we 10 mensen bij elkaar hebben gescharreld. En dat scharrelen duurt tot half 12 en vertrekken we eindelijk. Maar de boottocht is zeker de moeite waard. De rivier is redelijk wild, met veel stroomversnellingen. Het is erg knap zoals onze bootchauffeur de rotsen in het water weet te ontwijken. Op een gegeven moment moeten we de boot, ik dacht om te plassen, wat ik dan ook doe, maar de bedoeling was dat we een stuk verder moeten lopen omdat het hier waarschijnlijk te wild en ondiep water is. De tocht lijkt een beetje op een atractie in eurodisney (in ieder geval dat is wat ik me zo voorstel) alleen dan in het ecchie.
En nu is het zondag en ik heb een lekker rustdagje. Morgen waarschijnlijk verder naar het noorden (bij de chinese grens) maar ik weet het nog niet zeker.
Tot mails!! :)
Kus voor mijn paps en mams.
Tony mis je ook. Heb hier al heel veel shakies gedronken, banaan en pineaple.
14 Januari 2007 - 15:46
Connie & Johnny:
Hoi Mo,
Nou zo te lezen vermaak jij je wel. Laos blijft een mooi en interessant land. Wat jij schrijft over Vang Vieng is het dus nog weer drukker geworden en commerciëler best wel jammer. Dat tuben hebben wij ook gedaan en die toren moesten we zo vanaf springen zonder iets wel gaaf trouwens en ook hoog zelfs ik weifelde op het moment daar. Wel gaaf dat je nou hogerop gaat in Laos het wordt steeds primitiever hebben ze mij toen verteld. Ga je nog naar de Plain of Jars? We mailen en ik blijf je volgen. Geniet van ieder ogenblik het is jouw vakantie. Veel plezier!!!!!
Groetjes en voorzichtig,
Connie
14 Januari 2007 - 16:23
Thijs & Margriet:
Uiteraard waren we gisteren (zat) bij je ouders op de koffie en je vader vroeg zich af wanneer de sms-en binnenkwamen. Yvonne vertelde al dat het bereik in Laos niet al te best is. Je beide berichten hebben we uitgeprint en aan je ouders laten lezen. Maar Pa wil sms-en!! Kijk maar of het je lukt, want ik denk dat hij zich een beetje zorgen maakt. Zijn kleine kindje zo alleen en zo ver weg. Zo te lezen vermaak je je prima en ga zo door!! Tot schrijfs en de groeten van Mollie!!! -
15 Januari 2007 - 09:22
Danielle:
Hoi Monique,
Klinkt allemaal fantastisch. We genieten op het werk van je verhalen. Over werk gesproken (nee, alleen de leuke dingen.) Op zaterdag 17 maart hebben we een personeelsfeest in Amsterdam vanwege het lustum van UWV. Gezellig. Ik ben iedereen aan het overhalen om te gaan. Bouwe en Astrid zijn natuurlijk wat terughoudend, maar Natasja en ik gaan zeker. Leuk vooruitzicht toch... maar geniet nu nog maar lekker van de zon en het avontuur. Knuf, Daan -
15 Januari 2007 - 09:23
Ruud:
Wat zijn jouw foto's weer prachtig, schitterende portretten en mooie landschappen. Jouw beschrijvingen zijn zo beeldend dat ik me heel goed kan inleven. Leuk die bloedzuigers, lijkt de film Slither wel. Ondanks alle ontberingen lees ik dat je heel erg geniet.
Groeten. -
16 Januari 2007 - 09:36
TUUR:
Goh...je was al geestelijk miljonair en nu ook nog fysiek. Proficiat -
16 Januari 2007 - 20:55
Peter:
hoi mo.
wat leuk weer een verslag van je te lezen.
Het is net alsof je zelf ook een beetje op vakantie bent.ik heb het onwijs druk gehad de laatste tijd,(whats new)ik ben net terug uit oostenrijk en ga over 5 weken weer naar italie.Ik ben intussen het huis van floor aan het verbouwen, en de laatste klussen aan mijn bootje aan het doen.zodra je terug bent wordt het toch echt tijd voor een stevig biertje.geniet ervan! -
17 Januari 2007 - 17:57
Irene:
Heej Monique!
Ik heb eindelijk tijd gehad om je reisverslagen te lezen (ik heb oneindig zitten leren voor mijn tentamen toetsende statistiek dat ik godzijdank gehaald heb). Wat klinkt dat allemaal geweldig daar zeg! Echt super! Ik heb een hoop foto's gemist, maar die krijg ik vast nog wel te zien als je weer terug bent. Het lijkt trouwens echt of je al eeuwen weg bent. We missen je wel hoor! Maar nu ff over die kikker in je kamer. Je kunt dat sprookje toch?! Volgende keer ZOENEN! Je weet het tenslotte nooit..
Geniet ze en doe voorzichtig!
Irene
18 Januari 2007 - 11:50
Wendy:
Hallo, leuke dingen heb je al gedaan. Wat grappig dat je iemand uit k'nie ben tegen gekomen. Ben je al lekker bruin geworden. Er is hier weer een weeralarm vanwege de storm vorige week ook al. Veel plezier nog. Groetjes wendy en jelle -
20 Januari 2007 - 08:09
Yolanda:
Ha die Monique,
Lampje Ikea wordt pas week 7 geleverd, dus mocht je in Laos nog iets leuks zien hangen......... -
21 Januari 2007 - 14:37
Caren:
Ha die Moon,
Zo te horen vermaak je je prima daar. Leuke verhalen.
Doe voorzichtig en geniet met bakken!! Dikke kus Caren en see you in NL -
21 Januari 2007 - 21:33
Klaas:
Zo te zien vermaak jij je wel weer in het verre zuiden,het weer is natuurlijk ook goed .Hier gaat het eindelijk winter worden ,het gaat zelfs vriezen en sneeuwen!Afgelopen dagen hard gestormt, bij ons een dakkoepel weggewaaid . Bij jouw oude woning, hoorde ik van pa zijn al de pannen blijven liggen.Ik zag dat ze bij je Nieuwe optrekje al bezig zijn met het dak er weer op te zetten ,dus binnen word het weer lekker droog .
Veel plezier nog verder.!!
gr Klaas en Sylvia