Nog even in Laos
Door: Monique
Blijf op de hoogte en volg Monique en hans
15 Februari 2008 | Laos, Vientiane
Ik was gebleven bij afgelopen maandag (de tijd gaat snel, ook hier) Ik ga terug vanaf het eiland Don Khong naar de stad Pakse (waar ik ongeveer 1,5 week geleden ook was) Ik neem de lokale bus vanaf het eiland want dat scheelt de helft van de prijs in vergelijking met een minivan. Voor de tempel moest ik op de bus wachten is mij gezegd en daar staat ook een maffe belg die ik al een paar keer ben tegenkomen (hij is echt een beetje maf) De bus is -zoals gewoonlijk- propvol maar het mevrouwtje van de kaartjesverkoop wuift een paar laotianen van hun plek en wij mogen zitten, ' ik kan best in het midden vd bus op n krukje zitten hoor' vertel ik haar nog maar nee Farangs krijgen een zitplaats, schaam schaam. We klimmen over balen rijst naar onze zitplaats. Ik had het kunnen weten de bus stopt weer om de 100 meter om nog meer mensen, kippen, rijst en kokosnoten in te laden. Over 120 km doen we bijna vijf uur. In Pakse zal ik Hafeez -de superaardige, nette, beleefde en grappige- engelsman weer ontmoeten. We drinken een drankje op het dak van een luxe hotel en hebben een prachtig uitzicht op de stad en de rivier. Daarna eten we pizza!! Jaaahhh eindelijk western food. De volgende morgen zou Hafeez vroeg naar Cambodja gaan maar dan kom ik hem tegen op straat. Hij is snachts gevallen in de badkamer (hoe gevaarlijk kan laos zijn!?) en is nu op zoek naar een dokter. Ik ga mee ter ondersteuning en in kleine kliniek zeggen ze dat ze rontgenfotos willen maken maar dat het apparaat niet werkt. Hij moet naar het ziekenhuis. Die vinden rontgenfotos niet nodig en hechten zijn wond en naaien er meteen een verbandje aan mee. Een erg grappig gezicht. De kosten van deze behandeling zijn welgeteld 2,5 euro (prijslijsten hangen bij de ziekenhuisbalie).
Woensdag ga ik met een fins meisje fietsen. Er is maar 1 plek hier waar je fietsen kan huren want bijna niemand fietst hier, iedereen rijdt in een auto of op een scooter. Ze hebben waarachtig mountainbikes ipv de kabouterfietsen alleen werkt de rem of versnelling of beide niet. Als je vraagt of ze dit kunnen maken knikken ze nee en halen ergens bij de buurman een andere fiets. En zo begint het feest weer opnieuw. Ik kies voor een halfwerkende rem. We zijn op zoek naar een dorpje waar ze zouden weven. We rijden over kleine zanderige paadjes en vlak bij een tempel is iedereen langs de kant vd weg bezig om buddhabeelden te maken. Als we de tempel binnengaan snap ik waarom. Daar staan honderden buddhabeelden, big business dus! We vragen een aantal keer de weg maar niemand spreekt engels en iedereen gebaart een andere kant op. Uiteindelijk vinden we het dorpje aan de rivier, maar niets van weefgebeuren. Het geeft niet want het is een schattig dorpje en het wordt Pepsi begrijpen ze dus we kunnen wat drinken.
Gisteren (donderdag en Valentijnsdag -ik kan niet wachten tot ik al die postzakken met kaarten weer kan uitpakken thuis-) heb ik Laos verlaten (snik) en ben naar Thailand in een echte VIP bus (met de airco op -10 graden) Op de grens doet mijn mobiel het ook weer!. Ik ga naar Ubon Ratchathani(sjieke naam) een stad ongeveer 100 km vanaf de grens van Laos. Ik kan merken dat ik weer in Thailand ben, grote wegen, geen koeien op de weg en alles maar dan ook alles is hier te koop. In deze stad zijn bijna geen touristen en zijn alle uithangborden in het thai. Dat is even wennen. Ik ben al niet zo een ster in het vinden van de weg maar iedereen die ik het vraag helpt mij supervriendelijk. Ik onthoud 1x links en twee keer rechts en dan vraag ik het maar weer. Zo kom er uiteindelijk toch. Het is een leuke stad met mooie tempels een rivier en een leuk park. In het park doet iedereen savonds aerobics of basketball.
Vandaag heb ik weer een fietsje gehuurd. De man van de fietsverhuur heeft 7 labradorpuppies dus voordat ik een fiets heb uitgezocht ben ik twee uur verder.Ze zien er ontzettend goed uit, wat ik na de Laos-hondjes niet meer zo gewend ben. Als ik vertrek met mijn fiets heeft de man nog maar 6 labradorpuppies hihi. In de stad rijdt veel verkeer dus ik moet een beetje oppassen. Maar alles gaat goed en ik doe na dit avontuur een dutje in het park in t zonnetje.Morgen ga ik verder naar een andere stad en zal steeds dichter bij Bangkok komen.
Ruud zal ik Bangkok nog kaartjes meenemen van guesthouses? Wil je nog andere dingen weten dan kan ik dat navragen?
Kus voor mij paps en mams
Liefs
Monique :)
15 Februari 2008 - 09:52
Tonia:
Ha die Mo,
Wat een ontzettend schattige pup!!! Zit ie al in je binnenzak?
Mooie plaatjes weer en leuke verhalen, veel plezier nog!! -
15 Februari 2008 - 11:08
Carolina:
Hoi monique,
Weer genoten van je verhaal, ik zat bijna achterop je bagagedrager en in de bus. Tijd voor een boek.
Hier schijnt de zon weer na 2 dagen in het donkere te hebben gezeten, en het weekend blijft het zo.
Dunya is niet de mol, wie is het dan toch wel.
Groetjes carolina, nog veel plezier en
rust ook een beetje uit, je krijg zo nog drukte genoeg. -
16 Februari 2008 - 10:43
Connie & Johnny:
Hoi Mo,
Lekker hé dat je huis nu toch binnenkort wordt opgeleverd. Wanneer ben je nu precies terug? Tijd voor een wijntje en effe bijkletsen toch? Ik mis wel mijn uitstapjes vriendin. Volgens mij is er weer World Press Photo. Vanavond gaan we naar Riverside (lekker dichtbij) naar de band Olbees o.i.d. Een coverband met een heel ploegje. Er is ook in Vinnie's een optreden van The Hangovers, misschien ook nog ff daar heen. We zien wel. Op mijn nieuwe werk gaat het lekker druk ook. Iedere vrijdag vrij is heerlijk, ik heb altijd zoveel te doen en ben nooit klaar. Zondag ga ik met Renate van buikdansen naar een dansgebeuren in A'dam wel gezellig. Een wedstrijd van een combi met buikdansen en salsa of andere danssoorten. Lijkt mij wel geinig.
Geniet nog maar even lekker van je vakantie en tot mails.
P.S.
Je schrijft heel leuk hoor.
xxx
Johnny en Connie
18 Februari 2008 - 08:51
Natasja:
He Monique,
Het schiet nu op he! We hebben hier nog heerlijke dagen gehad, wel koud maar met veel zon. Geniet nog van je laatse dagen en een goede vlucht terug. Op naar je nieuwe avontuur, JE HUIS!
Tot snel.
Liefs,
Natasja -
18 Februari 2008 - 09:50
Joop Van Raak:
We zijn toch op hetzelfde tijdstip in Laosd, maar op een heel andere plek. Jouw avontuur ziet er mooi uit em je ontmoet ook veel gekke mensen. Dat is ook mijn ervaring; wsie is er allemaal niet onderweg! En hoe en waarom is soms volstrekt raadselachtig. Maar reizen heeft ook geen nut, het gaat onm het trekken, nergens anders om.
Wij zijn inmiddels in Loung Phrabang, na vier dagen door de bergen gefietst te hebben. Door heel kleine dorpen met overnachting in lokale, eenvoudige guesthouses. Het was heel koud een dag in de bergen. Dike mist en we zagen op een gegeven moment zo boven de 1300 meter geen 50 meter meer voor osn uit. Nu genieten we weer luxe in de erg mooie stad Louang Phrabang, met zijn koninklijk paleis en meer dan 25 tempels. En prachtige boulevards langs de Mekong.
Joop van Raak.